Verhaal achter de platenhoes – Rumours (1977) – Fleetwood Mac

“Tot over de oren verliefd was ik. Ik reed op mijn fiets, lette even niet op, knalde tegen de stoeprand en schoot van het zadel met mijn edele delen op de stang. Altijd als ik de hoes van ‘Rumours’ van Fleetwood Mac zie, moet ik aan dat moment denken. Een legendarische plaat van een legendarische band. Drummer Mick Fleetwood staat hierop afgebeeld met twee houten balletjes tussen zijn benen. Er gaan veel geruchten rond over dit beeld van fotograaf Herbert Worthington. Waarom die balletjes? En waarom staat Mick Fleetwood samen met zangeres Stevie Nicks in zwarte gewaden op de foto? Zij had toch een relatie met gitarist Lindsey Buckingham?

Die houten balletjes intrigeren mij toch het meest. Het doet me ook denken aan dat klik-klak spelletje uit de jaren zeventig. De kunst was om je hand heel snel heen en weer te bewegen, zodat de balletjes tegen elkaar aan kwamen en een soort van ritmisch metronoom geluid maakten. Vaak ging het fout, met een pijnlijke pols tot gevolg. Het speeltje was een tijdje een rage, maar is uit de handel gehaald vanwege te veel huilende kindertjes. Mick Fleetwood vertelt in een interview dat de balletjes zijn persoonlijke geluksbrenger waren. Hij zag ze bungelen in een ouderwets toilet met kettingdoorspoeling in een bar. Hij pikte ze en versierde zijn drumstel ermee. Verder vond hij het er wel grappig uitzien voor op de foto voor Rumours. Het heeft dus niets te maken met een link naar de Romeinse cultuur, wat ook wel eens beweerd wordt. Mannen met ballen was een gevleugelde uitspraak onder Romeinen; het betekende dat je je belofte waarmaakte. Bijvoorbeeld als je een eed moest afleggen in de rechtbank. Je legde dan je rechterhand in je kruis. Stel je voor dat Mark Rutte bij de beëdiging van zijn vierde kabinet zijn hand plotseling in zijn kruis legt.

En dan de vraag waarom Mick Fleetwood met Stevie Nicks op de foto staat. Er gaan veel geruchten over de relaties in de band. Iedereen zou het met iedereen doen. Of dat echt waar is, komen we waarschijnlijk nooit te weten. Wel dat de relatie van Stevie Nicks met gitarist Lindsey Buckingham tijdens de opnames van Rumours na tien jaar op de klippen liep. Ook de relatie tussen gitarist John McVie zijn vrouw, toetsenist Christine McVie, brokkelde in die tijd af. Al dat relationele gedoe leverde in ieder geval geweldige nummers op als ‘Go your Own way’, ‘Don’t Stop’, ‘You make loving fun’. Of Mick Fleetwood iets met Stevie Nicks kreeg laat hij in het midden: “De liefde voor de muziek was groter. Dat hield de band bij elkaar.”

Zangeres Stevie Nicks staat op de hoes uitgebeeld als ‘Rhiannon’; een mythische vrouw uit een Welshe sage. Stevie Nicks was destijds in de ban van Keltische mythen en sagen. Rhiannon was een aantrekkelijke vrouw op een paard dat stapvoets reed. Alle ridders probeerden haar het hof te maken, maar niemand kon haar inhalen, ook al reed ze nog zo langzaam. Ridder Pwyll bedacht een list en verleidde Rhiannon. Hij trouwde met haar en ze kregen samen een kind. Door een onoplettendheid van een kindermeisje overleed het kind, maar de ‘nanny’ gaf met een list Rhiannon de schuld. Pwyll geloofde het kindermeisje en liet Rhiannon jarenlang boeten. Toen hij er vele jaren later achter kwam dat Rhiannon onschuldig was, zuiverde Pwyll zijn vrouw meteen van alle blaam. Een mooi mythisch verhaal, dat je doet nadenken over het leven, met liefde, list, bedrog en spijt als thema’s. Deze thema’s zijn ook terug te vinden in de teksten van Rumours. Stevie Nicks schreef zelfs een nummer over Rhiannon dat op een andere lp van Fleetwood Mac voorkomt.

Ik kan uren kijken naar deze hoes en mijn gedachten laten gaan. Heeft dat krukje bijvoorbeeld nog een betekenis? Wie weet kan ik het Mick Fleetwood zelf nog eens vragen. In 2008 heeft hij met zijn Bluesband opgetreden in de Boerderij. Het heet een van de hoogtepunten te zijn geweest uit de geschiedenis van de Boerderij. Ik was er zelf niet bij; ik weet dus ook niet of hij toen ook de houten balletjes aan zijn drumstel had hangen. Ik heb wel gehoord Mick Fleetwood na afloop bijna 2 uur de tijd heeft genomen voor handtekeningen en foto’s. En wie weet komt Stevie Nicks ooit optreden in de Boerderij. Mocht ze als Rhiannon komen, dan krijgt haar paard van mij een bak met de beste haver uit heel Zoetermeer. En één ding weet ik zeker: ik ga dan niet op de fiets naar de Boerderij. Geen risico.”

Door Gerrit-Jan Vrielink