Het verhaal achter de platenhoes: The Beatles (1968)

“Het is nog net geen Van Gogh, maar The White Album van The Beatles is tot kunst verheven. 3000 exemplaren staan nu tentoongesteld in de Kunsthal in Rotterdam.
Een fantastisch project van kunstenaar Rutherford Chang en een bijzondere ervaring als platenverzamelaar als je dit kunstwerk bekijkt. In de ruimte staan alleen maar de witte hoezen.

In bakken en hangen ze aan de muur, precies als in een platenzaak. Een witte oase. Maar als je goed kijkt heeft elke hoes zijn eigen verhaal.Je ziet hoe een eenvoudig gebruiksvoorwerp, ter bescherming van de LP, zijn eigen leven heeft geleefd. Wat doen mensen er zoal mee? In hun bezitsdrang zetten ze hun naam op de hoes, onder het motto: ‘Deze is van mij, die mag jij niet hebben.’ Platenzaken plakken er stickers op, die, als je ze er op een verkeerde manier afhaalt, de hoes grondig verzieken.
Populair zijn de teksten op de hoezen, bijvoorbeeld als de plaat als een cadeautje wordt weggegeven. ‘Happy Birthday my Love’ en dat soort teksten.

Je krijgt ook een kijkje in hoe mensen met hun hoezen zijn omgegaan. Veel hoezen zijn totaal beschadigd. Sommige hebben jaren in een vochtige kelder gestaan. De schimmel ruik je nog. Anderen zijn besmeurd met koffievlekken. Ook andere vochtplekken zijn zichtbaar, van wijn tot niet nader te noemen vlekken.
Een paar maanden geleden vond ik zelf in een exemplaar van de The White Album een liefdesbrief. Van een kennis kreeg een LP-collectie waar deze LP in zat. Haar vader was overleden en ik kon de collectie overnemen. Hij had aan zijn toekomstige vrouw lieve woordjes geschreven. Ik heb de brief aan de dochter teruggegeven. Ze was ontroerd, ze wist niet dat haar vader zo teder kon zijn.

The White Album – niet de officiële naam overigens – van The Beatles is inmiddels een gewild collectors item en veel geld waard als je een originele hoes hebt die in goede staat is. De eerste exemplaren zijn genummerd met een stempel. Hoe lager het nummer hoe meer geld de LP waard is. Nummers onder de 10.000 worden gezien als erg laag, tot 100.000 als laag. Afhankelijk van de nummering ligt de waarde in een uitstekende staat tussen de 500-1000 Euro.
Pikant detail: het exemplaar met no. 0000005 is voor 19.000 euro verhandeld. Deze schijnt oorspronkelijk uit de privécollectie van John Lennon te komen. Dus ik kan je aanraden om maar even te kijken welk nummer jij in je kast hebt staan (en hopelijk niet in de garage tussen de olieblikken). In uitstekende staat betekent overigens dat de ansichtkaarten van de FAB Four erin moeten zitten en een poster; de binnenhoezen zijn zwart. Wie weet ben je dus wel rijk.

Voorkom dus dat je platen bij het grofvuil worden gezet, mocht je oud en dement worden. Want over 100 jaar zijn ze misschien nog veel meer waard.
Bedankt Rutherford Chang, voor je kunstzinnige actie. Ik kan iedereen aanraden om een kijkje in de Kunsthal in Rotterdam te nemen. De tentoonstelling ‘Black Album/White Cube’ is tot 10 januari 2021 te bezichtigen.”

Door Gerrit-Jan Vrielink