Het verhaal achter de platenhoes: Sanctuary (1980) – Iron Maiden

“Kijk wie hebben we daar? Eddie, de zombieachtige mascotte van de Heavy Metal band Iron Maiden. Hij is zo’n beetje op elke Lphoes van Iron Maiden terug te vinden. Wat doet Eddie nu? Hij heeft Margaret Thatcher neergestoken omdat ze een poster van Iron Maiden van de muur heeft gescheurd. Margaret Thatcher werd in 1979 als eerst vrouwelijke minister-president van Engeland verkozen. Haar bijnaam was ‘The Iron Lady’. Engeland was, toen deze LP in 1980 uitkwam, diep verdeeld en stond op de rand van de afgrond. De hoes zorgde voor veel opschudding. Dit is de ongecensureerde versie. In Engeland en Amerika moest er een zwart balkje over de ogen van Thatcher.

Eerst maar eens de achtergrond van ‘Eddie’; Eddie is het handelskenmerk voor Iron Maiden geworden en wereldwijd zeer populair. Hij komt zelfs voor in computerspellen. Is hij een goed bedoelde grap of een weloverwogen PR-stunt? Er gaan verschillende verhalen over Eddie ten ronde. Dit is de meest betrouwbare: Eddie was oorspronkelijk een papier-maché hoofd met rode lichten in de ogen en een mond die bloed spuwt. Gemaakt door een roadie voor decor op de bühne. Het was de EMI directeur Rupert Perry die de manager van Iron Maiden erop attendeerde dat Eddie meer dan een stagepop kan zijn. Cartoontekenaar Derek Riggs ging ermee aan de slag. Hij had al een tekening voor een punkband in gedachte. Hij hoefde alleen het hoofd een beetje aan te passen en Eddie lange haren te geven. Zo is Eddie geboren en niet meer weg te denken van de platenhoezen van Iron Maiden.

Thatcher was aartsconservatief, een kruideniersdochter. Thatcher had een onvoorwaardelijk geloof in de vrijemarkteconomie en maakte een eind aan allerlei vormen van staatssteun en werknemersbeschermingen. Iedereen en alles moest zijn eigen broek ophouden; en solidariteit werd ingeruild voor individualisme, concurrentie en vrijheid. Thatcher verfoeide de culturele sector. Ze was opgegroeid in een streng gelovig gezin. Ze mocht alleen psalmen zingen. Wereldmuziek was ‘des duivels’. Dansen was verboden door haar vader. Het tegenovergestelde dus van de Heavy Metal muziek van Iron Maiden. Kenmerkend voor deze muziek zijn de agressieve ritmes, zwaar versterkte elektrische gitaren en duistere tonen.

Deze hoes geeft de tegenstelling prachtig weer. Voor Iron Maiden was het slechts als grap bedoeld. Maraget Thachter mocht revanche nemen op Eddie op de hoes van de single: ‘Women in Uniform’. Maraget Thachter staat, in uniform met een machinegeweer, achter de muur waar de poster van Iron Maiden weer zo goed als mogelijk is opgehangen. Eddie komt eraan lopen met twee aantrekkelijke verpleegsters. De rest laat zich raden. Sancuary is niet de enige platenhoes die een gecensureerde en ongecensureerde versie kent. Zo zijn er meerdere die ik in deze column zal bespreken. Als ze al door de censuur van Facebook komen, want een blote borst is al gauw teveel. Met Eddie is het in ieder geval wel gelukt.”

Door Gerrit-Jan Vrielink

Weet jij leuke details of wil meer weten over de achtergrond van een bepaalde platenhoes? Stuur dan een e-mail naar Gerrit-Jan via gerritjan.vrielink@gmail.com