Het verhaal achter de platenhoes: Off The Record (1977) – Sweet

“Deze week wil ik mijn column opdragen aan Sweet-bassist Steve Priest, die op 4 juni 2020 op 72-jarige leeftijd is overleden. Als ik terugdenk aan de geweldige sfeer tijdens de concerten van Sweet in de Boerderij, dan besef ik dat youtube filmpjes, of ZOOM-meetingen slecht een fletse kopie van de werkelijkheid zijn. Een optreden van Sweet was één grote happening met een hoop humor en een hoop bier. In een uitverkochte zaal werd door het publiek elke hit uit volle borst meegezongen; van ‘Hey Poppa Joe’ tot de ‘Ballroom Blitz’. De piekervaringen tijdens live concerten die mis ik, maar gelukkig hebben we nu tijd om de platenhoezen eens beter te bekijken. Neem bijvoorbeeld de hoes van ‘Off the Record’- van The Sweet. Dé hoes voor de echte vinyl-liefhebber.

De diamanten naald zweeft grotesk tusssen de groeven door. Je voelt bijna de geluidstrillingen die dit teweeg brengt. En dan de prachtige paradox: de naam ‘Sweet’ op het element. In eerste instantie denk je bij Sweet aan zoete marshmellows. Maar op deze hoes verwijst het naar keiharde diamant. In één oogopslag heb je hier te pakken wat de glamrock muziek van Sweet uitdrukt. Aan de ene kant ‘poppy’ refreintjes die niet meer uit je geheugen weg te branden zijn. Aan de ander kant harde en strakke ritmes waar je niet bij stil kan blijven zitten.

Glamrock was de voorloper van de Britse punkrevolutie van 1976. De muzikanten droegen zware make-up en vaak buitensporige kostuums. Ze ageerden hiermee, met een knipoog, tegen de burgelijke en bekrompen maatschappij van de jaren zeventig waarin het ‘huisje-boompje-beestje’ op de voorgrond stond.

De hoes is gemaakt door illustrator Terry Pastor. In die tijd was hij een bekende in de popscene van Londen. Zijn meest bekende platenhoezen zijn ‘Hunky Dury’ en ‘Ziggy Stardust’ van David Bowie. Maar Riley heeft ook hoezen gemaakt voor Camel – ‘A live record’ en Soft Machine –‘Six’ . Prachtige hoezen die later in deze column nog aan de orde komen.”

Door Gerrit-Jan Vrielink

Weet jij leuke details of wil meer weten over de achtergrond van een bepaalde platenhoes? Stuur dan een e-mail naar Gerrit-Jan via gerritjan.vrielink@gmail.com