Het verhaal achter de platenhoes: Never For Ever (1980) – Kate Bush

COLUMN – Het verhaal achter de platenhoes
 
NEVER FOR EVER (1980) – KATE BUSH
 
“Wat komt er onder haar rok vandaan? Het is niet niks: vier vleermuizen, dertien vogels, zeven vlinders, twee vissen, één slang, en dertig duiveltjes. De voorstelling is soms mooi en lief, dan weer eng, dan weer hitsig. En altijd intrigerend. Kate Bush zei zelf ooit: “De hoes is een hint.” Duik de geschiedenis en de psychologie in en het wordt al snel duidelijk waar ‘La Bush’ op hint. De beesten en wezens staan voor seks en sensualiteit. ‘Veel van mijn muziek is gebaseerd op mijn seksuele zoektocht en mijn seksuele verlangens’ aldus Kate Bush.
 
De hoes is gemaakt in 1980. Kate Bush was toen 22 jaar en op zoek naar haar identiteit. Ze werd op 16-jarige leeftijd ontdekt door Dave Gilmour (Pink Floyd). Platenmaatschappij EMI zette haar met succesvolle marketing neer als een wulpse stoeipoes met een sensuele stem. Menig man werd opgewonden van haar verschijning en op de dansvloer deden jonge vrouwen haar maar wat graag na. Kate Bush was echter ook het verlegen en gevoelige plattelandsmeisje dat beschermd werd door haar twee broers.
 
Kate Bush was geen onbekommerde twintiger. Ze worstelde met grote vraagstukken als ‘goed versus kwaad’ en ‘trouw en ontrouw’. Hoe langer je naar de hoes kijkt, des te meer Goed en Kwaad, en Trouw en Ontrouw je ontdekt. Neem de vampierachtige figuren; ze staan symbool voor haar rol als mannenverslinder. Maar de zwaan, de duif en de walvis zeggen juist het tegenovergestelde; ze staan symbool voor trouw en standvastigheid in relaties. Op haar 35ste maakte Bush haar keuze. Ze verdween van de radar. Ze trok zich terug op een eilandje met gitarist Danny McIntosch en hun zoon Bertie. Trouw wint van Ontrouw.
 
De hoes is gemaakt door kinderboekenillustrator Nick Price, een vriend van één van Bush’ broers. Het idee ontstond naar aanleiding van een foto die haar broer van Kate maakte: Kate met opwaaiende rok. Van de foto maakte Nick Price een illustratie. Bush vond dat er nog iets onder haar rok vandaan moest komen. Price ging aan de slag en liet zich inspireren door het schilderij ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch uit 1510; een kunstwerk vol met details over lust en verderf.
 
Tussen alle beesten en vreemde wezens zijn ook nog ergens de initialen ‘KT’ te vinden. Goed verstopt; ze zijn te vinden in de binnenhoes onderaan de steel van de roos.Ze heeft ‘KT’ op al haar hoezen gegraveerd. Een mooie zoekpuzzel voor weer een lege avond in coronatijd. Laat me vooral weten als je ze allemaal gevonden hebt.”
 
Door Gerrit-Jan Vrielink
 
Weet jij leuke details of wil meer weten over de achtergrond van een bepaalde platenhoes? Stuur dan een e-mail naar Gerrit-Jan via gerritjan.vrielink@gmail.com