Het verhaal achter de platenhoes: Morrison Hotel (1970) – The Doors

“Je kent het misschien wel. Loop je door een stad en zie je ineens je eigen naam op een gevel. Het overkwam The Doors toen ze op een middag door de straten van hun woonplaats Los Angeles slenterden. Plotseling zag toetsenist Ray Manzarek in de 1246 South Hope Street de naam Morrison Hotel staan. ‘Dat wordt het’ zei hij. Ze waren bezig het opnemen van een nieuwe plaat. Alle bandleden waren gelijk enthousiast. Zanger Jim Morrison was zeer gewild bij de meisjes van Lost Angeles. Wie zou er niet een beschuitje met Jim willen eten in een hotel?

The Doors huurden de bekende fotograaf Henry Diltz in en gingen een paar dagen later met zijn allen naar de locatie toe. Helaas. De portier, zo’n man in een apenpakje, was niet gediend van het langharige tuig en liet ze niet toe. The Doors gaven niet op. In een onbewaakt moment, toen de hotelportier naar de WC moest, grepen ze hun kans. Ze schoten naar binnen en gingen voor het raam staan. Ditlz maakte gauw een paar foto’s. De portier was woest toen hij terugkwam. ‘Rot op, ik bel de politie’, kafferde hij. Robbie, Jim, Ray en John pakten hun biezen en renden weg.

Het waren The Doors ten voeten uit. Rebels en baldadig, vrijgevochten jongens en rasmuzikanten. Hun doel was bereikt, ze waren in opperbeste stemming. Dit moest gevierd worden. Ze belandden in een café een paar straten verderop met de naam Hard Rock Café. Henry Diltz maakte daar ook nog een paar foto’s; een van deze foto’s werd de achterkant van de hoes.

Rond dezelfde tijd waren twee Amerikanen, Peter Morton and Isaac Tigret, naar Londen verhuisd. Ze waren het Engelse voedsel zat en hadden zin aan een Amerikaanse hamburger, een echt stuk vlees. Daar moesten die Engelsen toch ook behoefte aan hebben? Dus openden Morton en Tigret een café waar je echte hamburgers kon eten. De naam? Hard Rock Café. Ze waren grote Doors fans en ‘leende’ de naam (A-kant) van deze LP. Het werd een enorm succes in Londen. Inmiddels is het een keten met café’s in grote steden in 76 verschillende landen. Je kunt er goed eten, een goed glas bier drinken en gitaren van legendarische gitaristen als Eric Clapton en Pete Townshend aan de muur bekijken. En als je weggaat moet je natuurlijk wel even zo’n T-shirt kopen met het logo van ‘Hard Rock Café’ erop. Dan hoor je er als muziekliefhebber echt bij.

The Doors staan in mijn eregalerij van muziekbands. Mocht ik ooit in Los Angeles komen, dan loop ik zeker over 1246 South Hope Street waar het Morrison Hotel heeft gestaan. En uiteraard ga ik een biertje drinken in het Hard Rock Café. Ik zie me al helemaal rijden in een gehuurde auto over de Amerikaanse snelweg naar Los Angeles met ‘Roadhouse Blues ’ van deze LP keihard over de muziekboxen gespeeld.”

Door Gerrit-Jan Vrielink